Naturalne sposoby na przeziębienie cz. II

Od zarania dziejów wykorzystywaliśmy dary natury w leczeniu nękających nas chorób. Wiele z nich z czasem zapomniano, ale współczesna medycyna znów zaczyna doceniać zdrowotne właściwości roślin lub metali. W okresie jesienno-zimowych przeziębień coraz częściej sięgamy po te naturalne medykamenty.

Lecznicze właściwości srebra

Ludzie cenili szlachetne kruszce nie tylko ze względu na ich piękno – przypisywali im również magiczne i lecznicze właściwości. Srebro na przykład odstraszać ma złe moce i zbawiennie wpływać na ludzki organizm. Wielu z nas wierzy, że wykonana z tego metalu biżuteria wzmacnia siły witalne człowieka i sygnalizuje problemy ze zdrowiem.

Współczesna nauka potwierdza niektóre lecznicze właściwości srebra. Bakteriobójcze i przeciwbakteryjne działanie związków tego metalu medycyna doceniała już w połowie XIX wieku – lekarze używają ich między innymi do odkażania ran.

Odkryciem ostatnich lat jest srebro koloidalne, czyli koloidalny roztwór jonów połączonych z białkiem lub żelatyną. Uchodzi ono za skuteczne antidotum na takie choroby, jak wysypki, łuszczyca i trądzik. Przyspiesza regenerację ran i pomaga zwalczać ogólnoustrojowe zakażenia.

Srebro koloidalne dostępne jest również w postaci suplementów diety zwiększających odporność ludzkiego organizmu na zakażenia wirusami i bakteriami. Szczególnie polecane jest zatem w okresie jesienno-zimowych zachorowań na grypę i przeziębienia.

Egzotyczne owoce dla zdrowia i urody

Owoce egzotyczne są nie tylko bardzo smaczne, zawierają również liczne związki o leczniczym działaniu. Ananasy na przykład wspomagają trawienie, działają oczyszczająco i moczopędnie, pobudzają pracę trzustki i pomagają w leczeniu kamicy nerkowej. Wspierają też organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

W okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę warto również sięgnąć po daktyle, które zawierają związki wzmacniające system immunologiczny i o działaniu podobnym do aspiryny. Istnieją przesłanki, że regularne spożywanie daktyli może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki.

Ze swych zdrowotnych właściwości znane są także cytrusy, wśród których prym wiodą grejpfruty, będące istną kopalnią cennych substancji. Z owoców tych wytwarza się takie naturalne medykamenty, jak Citrosept, który aktywnie wspomaga leczenie infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych oraz grzybiczych. Preparat ten korzystnie wpływa również na pracę wątroby i układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, reguluje procesy przemiany materii i oczyszcza organizm z toksyn.

Zdrowie ukryte w oliwkach

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich należą do jednych z najzdrowiej odżywiających się ludzi na świecie. Spożywają między innymi duże ilości oliwek i oliwy z oliwek, które obfitują w wiele cennych składników, jak: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina E i fitosterole.

Dzięki zawartości leczniczych substancji oliwka europejska zapobiega i wspomaga leczenie schorzeń układu nerwowego, chorób skóry i alergii, reguluje procesy przemiany materii i korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego. Wprowadzenie do diety tych owoców może chronić przed nowotworami i opóźnia procesy starzenia, ponieważ zawierają one substancje ograniczające powstawanie wolnych rodników.

Właściwości lecznicze wykazują nie tylko owoce oliwek. Wyciąg z liści drzewa oliwnego znajduje zastosowanie w walce z grypą i przeziębieniem, w profilaktyce chorób układu krążenia, zakażeniu pasożytami, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Jest również składnikiem naturalnych preparatów pomagających przywrócić naturalną florę bakteryjną.

Algi i inne skarby mórz w leczeniu chorób

Bogatym źródłem „zdrowia” są morza i oceany. Już nasze prababki jako skuteczny sposób zapobiegający przeziębieniom i grypie zalecały picie tranu. Podobne, a może i silniejsze, działanie wykazuje olej z wątroby rekina, będący między innymi bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

Lecznicze właściwości olej z rekina zawdzięcza skwalenowi oraz lipidom estrowym, zwanym alkiloglicerolami, które zawiera. Związki te aktywnie uczestniczą w podnoszeniu odporności naszych organizmów, ponieważ zwiększają produkcję limfocytów i leukocytów będących ważnymi elementami układu immunologicznego, tym samym chronią nas przed infekcjami i pomagają w ich zwalczaniu. Mają również działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe, przyśpieszają gojenie ran i łagodzą objawy alergii.

Z mórz i oceanów pochodzą także lecznicze algi, będące bogatym źródłem wielu mikro i makroelementów, związków chemicznych, pierwiastków, minerałów oraz witamin. Przypisuje im się właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające. Usuwają toksyny z organizmu, stymulują przemianę materii, poprawiają jędrność skóry, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz pomagają w leczeniu wielu chorób.

Z alg pozyskuje się związek zwany beta glukanem. Innym jego źródłem są jeszcze grzyby. Substancja ta okazuje się niezwykla skuteczna w pobudzaniu ludzkiego układu immunologiczego do pracy. Chroni nas zatem przed wirusami, bakteriami, a nawet przed alergiami. Dostępne na rynku preparaty zawierające beta glucan uchodzą za jedne z najskuteczniejszych środków wzmacniających odporność. Ich wielką zaletą jest to, że nie są trawione w żołądku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *