Naturalny olej z opuncji figowej – naturalny kosmetyk do pielęgnacji twarzy i ciała

Olejek z opuncji figowej to jeden z najdroższych olejów kosmetycznych. Opuncja znana jest jako „cudowna roślina” ze względu na jej zastosowanie lecznicze na przestrzeni wieków. Pozyskiwany jest tak naprawdę z kaktusa i posiada silne właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe.

Czym charakteryzuje się olejek z opuncji figowej? Właściwości i zastosowanie

Olejek z opuncji figowej, nazywany również olejkiem z fig berberyjskich lub olejkiem z fig indyjskich, pochodzi z pięknej opuncji figowej (Opuntia ficus-indica, po łacinie), członka rodziny kaktusów. Olejek pozyskuje się poprzez wyciskanie nasion. Co ciekawe do wytworzenia 1 litra olejku potrzeba około tony owoców opuncji.

Olejek ten ma wszechstronne działanie. Od dawna jest wykorzystywany w celach leczniczych i kulinarnych. Aztekowie używali jej do leczenia oparzeń, Chińczycy używali jej do opatrywania ropni, a rdzenni Amerykanie spożywali jej owoce i przygotowywali z niej syrop na krztusiec i astmę oskrzelową. 

Skąd pochodzi olejek z opuncji figowej?

Opuncja figowa pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, Meksyku i Ameryki Południowej. Można ją też spotkać w Afryce, Australii, w okolicach Morza Śródziemnego. Jednak najlepszy olejek z opuncji figowej do pielęgnacji skóry pochodzi z Maroka. W celu uzyskania cennego olejku, nasiona opuncji są ekstrahowane ręcznie, a następnie przepuszczane przez maszyny specjalnie zaprojektowane do tego celu.

Do wydobycia 1 litra olejku potrzebne jest prawie 30 kilogramów nasion zawartych w 1 tonie opuncji. Każde nasionko zawiera mniej więcej 5% czystego olejku. Wysokiej jakości olejek z opuncji figowej jest zazwyczaj zielony lub żółty, a jego zapach jest mniej lub bardziej zauważalny. W celu zachowania jego właściwości kosmetycznych, pakowany jest w szklane buteleczki.

Co zawiera olejek z opuncji figowej?

Spośród kosmetyków, jakie może zobaczyć na sklepowych półkach, olej z opuncji figowej charakteryzuje się najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu linolowego, czyli omega 6. Składniki te wzmacniają zewnętrzną barierę skóry, umożliwiając jej dłuższe zatrzymywanie wilgoci/nawilżenia. Kwasy tłuszczowe zwalczają również stany zapalne i wykazują silne właściwości przeciwtrądzikowe, które pomagają zachować gładkość i piękny wygląd skóry. Kwas linolowy pomaga również w leczeniu drobnych oparzeń i opryszczki.

Olejek z opuncji figowej zawiera również liczne polifenole, czyli przeciwutleniacze. Wykazują one silne właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Polifenole chroni przed działaniem wolnych rodników. Związki te pomagają także w niwelowaniu zaczerwienienia i podrażnienia skóry. Łagodzą również oparzenia słoneczne.

Do grupy przeciwutleniaczy należy również witamina E, której olej z opuncji figowej zawiera najwięcej w porównaniu z innymi olejami kosmetycznymi. Nie bez powodu nazywana jest ona „witamina młodości’. Stanowi także naturalny filtr ochronny dla naszej skóry przed promieniowaniem UV.

Olejek ten zawiera również fitosterole. Są to związki, których zaletą jest utrzymywanie nawilżenia skóry przez długi czas. Związki te odgrywają również kluczową rolę w produkcji kolagenu, który pomaga zachować młody wygląd i miękkość skóry. Mają one też wpływ na gęstość, elastyczność i spójność skóry, silnie ją napinając.

Olejek z opuncji figowej zawiera także inne, skuteczne i silne przeciwutleniacze znane jako betalainy, które są czerwonymi i żółtymi pigmentami występującymi w roślinach. Opuncja zawiera najwięcej betalain niż jakakolwiek inna roślina, w tym buraki, jagody Goji i Acai. Te super antyoksydacyjne pigmenty pomagają chronić skórę przed starzeniem się.

Zawierający witaminę K olejek z opuncji figowej pomaga rozjaśnić obszary przebarwień na skórze.

Olejek z opuncji – zastosowanie i właściwości

Olejek z opuncji figowej to naturalny botoks!

  • wykazuje silne właściwości przeciwstarzeniowe,
  • odmładza, a skórę pozostawia gładką i nawilżoną,
  • stymuluje odbudowę komórek, 
  • zmniejsza przebarwienia i zaczerwienienia,
  • odpowiedni do skóry wokół oczu, usuwa cienie i worki pod oczami,
  • odpowiedni do skóry tłustej, problemowej, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza widoczność porów,
  • chroni skórę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi,
  • nadaje skórze blasku,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • można stosować go na skórę twarzy, całego ciała oraz na włosy,
  • szybko się wchłania i może być stosowany pod makijaż.

Olejek ten śmiało mogą stosować panowie! Może być fantastyczną opcją dla każdego mężczyzny, szukającego płynu po goleniu/nawilżenia. Jest on lekki, szybko się wchłania, nie pozostawia tłustej skóry. Olejek ukoi wszelkie podrażnienia spowodowane goleniem, nawilży i złagodzi suche, łuszczące się plamy. Olejek z opuncji figowej można używać na twarzy i brodzie, aby zapewnić prosty, bezproblemowy dodatek do codziennej pielęgnacji skóry.

Można go stosować samodzielnie lub dodawać np. do kremów, czy balsamów. Często jest składnikiem wielu innych kosmetyków. Można go spotkać w składzie kremów do twarzy, serum, masek, mydeł i kosmetyków do włosów. 

Jak stosować olejek z opuncji na twarz?

Dla uzyskania najlepszych efektów przeciwstarzeniowych, należy go stosować regularnie. Codziennie, rano i wieczorem. Jeśli obudzimy się z workami pod oczami, wystarczy codziennie rano wklepać 1-2 krople oleju w skore wokół oczu, aby zyskać promienne i wypoczęte spojrzenie. Ważne, aby nie nakładać olejku na zupełnie suchą skórę, a na lekko zwilżoną!

Olejek z opuncji – jaki wybrać?

Oczywiście nierafinowany, tłoczony na zimno. Dodatkowym atutem będzie, aby pochodził on z ekologicznych upraw. Musi być  100% olejkiem z opuncji figowej, naturalnym, najlepiej bez dodatków. Jednym z nich jest olejek z opuncji z Maroka. Ekologiczny, naturalny, wytłaczany na zimno. Olej z nasion opuncji figowej Saharactus z Maroka posiada certyfikat Ecocert.

Właściwości olejku z opuncji figowej są nieocenione. Czysty olejek posiada substancje, które zadbają idealnie o każdy rodzaj cery. Mówi się, że proces starzenia się jest nieunikniony i dotyczy nas wszystkich. Olejek z opuncji figowej pozwoli dłużej cieszyć się zdrową i napiętą skórą na długi czas.