Co jeść na śniadanie, aby dodać sobie energii?

Śniadanie to najważniejszy posiłek. Powinno być tak skomponowane, by dostarczać nawet do 30% dziennej porcji kalorii, co zapewni nam odpowiednią dawkę energii koniecznej do pracy. Istotnym jest to, by zawierało wszystkie niezbędne substancje odżywcze – węglowodany, białka, tłuszcze – w odpowiedniej proporcji.

Węglowodany – podstawowe źródło energii

Na śniadanie najlepiej spożywać produkty o dużej zawartości węglowodanów, które uwalniają energię stopniowo, dzięki czemu wystarcza jej na dłużej. Pamiętajmy tylko, by miały one niski indeks glikemiczny, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała i nie powoduje gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi.

Bardzo dobrym źródłem zdrowych węglowodanów są płatki owsiane i pełnoziarniste pieczywo, które dają nam dużo energii z samego rana. W roli śniadania produkty te sprawdzają się doskonale również z tego powodu, że można je szybko przyrządzić i podawać na wiele sposobów.

Do płatków owsianych warto wsypać niewielką garść orzechów laskowych lub włoskich, które są co prawda kaloryczną bombą, ale również dostarczają dużo mocy, a ponadto zawierają fosfor, magnez, witaminy z grupy B oraz koenzym Q10, który chroni przed chorobami układu krążenia.

Zdrowe węglowodany znajdziemy jeszcze w warzywach, takich jak: marchew, seler, ogórek, papryka, szpinak, brokuły, fasola, groch czy soczewica. Można je zmiksować i spożywać w formie koktajlu. Dla poprawy smaku dobrze jest dodać do niego nieco bakalii lub owoców, będących również doskonałą przekąską, która szybko “stawia na nogi”.

Z owoców godne polecenia są między innymi: jabłka, ananasy, melony, truskawki, jagody i banany – te ostatnie zawierają również duże ilości pełnowartościowego białka roślinnego oraz cennych minerałów.

Nie zapomnijmy o białkach!

Poza węglowodanami, ważnym źródłem energii są również białka, będące równocześnie podstawowym budulcem ludzkiego ciała. W dużych ilościach znajdziemy je między innymi w jajach, które są bardzo cennym składnikiem diety, szczególnie w przypadku osób aktywnych fizycznie.

Na śniadanie dobrze jest jeszcze jadać sery, zwłaszcza białe, gdyż mają niski indeks glikemiczny, a zawierają dużo substancji odżywczych. Nie zapomnijmy też o rybach, z których warto wymienić łososia, nie tylko będącego bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ale i dostarczającego nam zdrowych tłuszczy – doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i na kanapki.

Tłuszcze? Tak, ale tylko te zdrowe!

W naszym zdrowym śniadaniu powinny być także tłuszcze, które są ważnym źródłem energii i ułatwiają przyswajanie dużej grupy witamin, które się w nich rozpuszczają. Ważne jest tylko to, by wybierać te, które składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych – najbardziej dla nas wartościowych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy między innymi w: roślinach strączkowych (soczewica, fasola lub ciecierzyca), pestkach dyni, nasionach słonecznika, sezamie i siemieniu lnianym. Wszystkie te składniki również zawierają cały wachlarz witamin, minerałów, lecytyny, aminokwasów, błonnik oraz enzymy trawienne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *