Wspomóż regenerację wątroby naturalnie
Świąteczne ucztowanie to spore wyzwanie dla wątroby. Większość serwowanych wówczas dań nie należy do lekkich i mało kalorycznych. Częstym problemem są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w szczególności ze strony wątroby. Długo jest ona cierpliwa, ale i ona z czasem się buntuje.
Wątroba jest ważnym organem – Funkcje wątroby i sposoby na jej regenerację
Wątroba jest jednym z organów wchodzących w skład układu pokarmowego naszego organizmu. Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, ponieważ odpowiada za szereg procesów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiada m.in za – funkcje wątroby:
- powstawanie żółci, która ułatwia przyswajanie tłuszczy,
- wytwarza heparynę i enzymy, syntetyzuje cholesterol oraz trójglicerydy,
- metabolizm, przemianę materii: wątroba przekształca węglowodany w glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub tłuszcze, do glukozy metabolizuje również aminokwasy, rozkłada zużyte erytrocyty,
- magazynowanie: przechowuje głównie żelazo, witaminy A, D, K, a także niewielkie ilości witaminy C i B12, a w razie niedoborów uwalnia je do krwiobiegu,
- filtrowanie krwi w celu usunięcia z organizmu toksycznych substancji powstających m.in. w wyniku przemiany materii (np. przekształca amoniak w mocznik),
- reguluje równowagę kwasowo-zasadową, uczestniczy w termoregulacji i procesach krzepnięcia.
Sama wątroba jest organem nieunerwionym i nawet w przypadku przeciążenia nie powoduje dolegliwości bólowych i nie odczuwamy żadnych objawów, natomiast może się powiększyć. Powiększona może uciskać na otaczająca ją torebkę ochronną, która z kolei może dawać dolegliwości bólowe i różne objawy ze strony układu pokarmowego.
A jakie objawy mogą świadczyć o problemach z wątrobą?
Najczęstszymi objawami niewydolności wątroby są: uczucie pełności, mdłości, wzdęcia i zaburzenia trawienia powodowane zwykle przez nieprawidłowe wydzielanie żółci. Są to pierwsze sygnały, iż wątroba nie może sobie poradzić z nadmiarem nagromadzonych toksyn lub z produkcją żółci. Wątroba posiada zdolności regeneracyjne, jednak silnie nadwyrężona może potrzebować wsparcia.
Świąteczny ból wątroby może zdarzyć się nawet wtedy, gdy na co dzień wątroba działa sprawnie. Większość tradycyjnych dań kuchni polskiej jest ciężkostrawna, a do tego jemy je w sporych ilościach i w dodatku przez kilka dni. Jest kilka metod, by „odchudzić” świąteczne potrawy, np.:
- unikanie tłuszczów zwierzęcych, bogaty jest on w cholesterol, a jego nadmiar zaburza pracę wątroby. Smalec można zastąpić smalcem gęsim albo dobrym olejem roślinnym. Zamiast tłustego mięsa – chude np. z kurczaka, czy indyka,
- stosowanie przypraw i ziół, najlepsze są dla niej przyprawy, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie tłuszczów, jak majeranek, tymianek, jałowiec i mięta, a także działają rozkurczowo na przewody żółciowe, m.in. oregano i kminek. Przyprawione nimi tłuste dania będą łatwiejsze do strawienia,
- zrezygnować ze smażenia – smażone potrawy są ciężkostrawne, dlatego kłopot z ich strawieniem ma nie tylko żołądek, ale też wątroba.
Jeśli już jednak pofolgowaliśmy przy świątecznym stole są naturalne sposoby, by pomóc naszej wątrobie. Jakie?
Jednym ze sposobów są oczywiście zioła. Można kupić w aptece, czy w sklepie zielarskim różne gotowe herbatki wspomagające pracę wątroby i ułatwiające trawienie. Można też (i to jest lepsze rozwiązanie), wymieszać kilka ziół ze sobą i robić z nich napary i wypijać je najlepiej ciepłe. Mogą to być takie zioła jak:
- korzeń mniszka lekarskiego – pobudza wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy, wpływa na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, poprawia trawienie, działa oczyszczająco,
- ziele dziurawca – wykazuje korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe, pobudza wydzielanie żółci, zaleca się go też w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, braku apetytu, zgadze, wzdęciach, wiatrach, biegunce i bólach brzucha, gdyż ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
- kurkuma – ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie żółci, zmniejsza stan zapalny,
- mięta, rumianek – działają żółciopędnie, ułatwiają trawienie,
- karczoch – do najważniejszych działań leczniczych możemy zaliczyć: działanie moczopędne, żółciopędne, żółciotwórcze, odtruwające, obniżające cholesterol i regenerujące wątrobę. Ważnym związkiem z karczocha, który wpływa na wątrobę jest wspominana już cynaryna. Zmniejsza on ryzyko otłuszczenia wątroby, pobudza produkcję żółci, działa obniżająco na cholesterol i regeneruje wątrobę,
- rzepik – stosowany w zaburzeniach trawienia, schorzeniach wątroby, oczyszcza z toksyn,
- ostropest – działa detoksykująco, a oprócz tego stanowi osłonę dla miąższu wątroby i sprzyja regeneracji jej komórek. Polecane jest nawet stosowanie ostropestu plamistego przy kamicy dróg żółciowych oraz przy nieżycie dróg żółciowych,
- korzeń łopianu – składniki zawarte w korzeniu łopianu wpływają na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, żółci oraz wspomagają wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego roślina polecana jest w kuracji wszelkich dolegliwości związanych z procesem trawienia.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, można stosować napary z ziół i je wypijać, nawet do posiłku, zamiast innych napojów. Można też skorzystać z gotowych preparatów w tabletkach, czy kapsułkach.
Hepa Action Advanced jest produktem na bazie naturalnego kompleksu molekularnego. Wspiera on pracę wątroby i jej właściwości oczyszczające. Jego działanie zapobiega też gromadzeniu się tłuszczu na poziomie komórek wątrobowych i wspomaga jego usuwanie. Ułatwia również szybkie trawienie. Wspomaga funkcjonowanie dróg żółciowych. W swoim składzie zawiera:
- naturalny kompleks molekularny z karczocha zwyczajnego liofilizowanego ekstraktu,
- liofilizowany ekstrakt z liści rozmarynu lekarskiego,
- ostryż długi (kurkuma), liofilizowany wyciąg,
- oraz liofilizowany ekstrakt z kwitnących wierzchołków głogu jednoszyjkowego.
Suplement diety Toksidont-maj Plus zawiera taksyfolinę, czyli jeden z najsilniejszych, jak dotąd poznanych antyoksydantów, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawiera ekstrakt płynny z korzenia łopianu. Wpływa na prawidłową kondycję wątroby i stabilizację glikogenu. Wpływa też na pobudzanie wydzielania soków żołądkowych, żółci w wątrobie i enzymów trzustkowych. Wspiera pracę wątroby, wspomaga jej detoksykację.
Mniszek lekarski firmy Aboca w kapsułkach wykazuje działanie antyoksydacyjne, odchudzające, żółciopędne, moczopędne. Wspomaga trawienie, odtruwanie wątroby.
Berberyna Kenay jest naturalnie występującym związkiem, który należy do grupy alkaloidów izochinolinowych. Wywodzi się m.in. z owoców berberysu. Pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga zdrowie wątroby. Suplementacja berberyną może pomóc w zmniejszaniu stłuszczenia wątroby.
Liv 52 Himalaya działa ochronnie na wątrobę i wspomaga jej regenerację. Pomaga jej chronić przed bakteriami i wirusami. Szczególnie wskazany jest przy zaburzeniach jej funkcjonowania, które mogą być wynikiem m.in: zatruć, stanów zapalnych wątroby, nadmiernego spożywania alkoholu.
Triphala jest ajurwedyjską mieszanką trzech owoców: Amla, Bibhitaki i Haritaki. Tonizuje i usprawnia działanie całego układu pokarmowego. Wspomaga pracę i zmniejsza stan zapalny jelit. Oczyszcza krew i usuwa toksyny z wątroby.
Ostropest plamisty Solgar – Ostropest działa detoksykująco, a oprócz tego stanowi osłonę dla miąższu wątroby i sprzyja regeneracji jej komórek. Polecane jest nawet stosowanie ostropestu plamistego przy kamicy dróg żółciowych oraz przy nieżycie dróg żółciowych.
To tylko kilka przykładów preparatów, które mogą wspomóc pracę wątroby.
Istotne jest zadbanie o to, aby świąteczne posiłki były zbilansowane i przygotowane w sposób, który odciąży wątrobę. Nawet drobne i czasami wręcz niezauważalne zmiany w diecie mogą sprawić, że nasza wątroba będzie nam wdzięczna. Pamiętajmy o tym w zbliżającym się okresie świątecznym, pełnym spotkań z rodziną i bliskimi..