Niezwykłe właściwości daktyli
Daktyle świeże i suszone oprócz naturalnej słodyczy mogą poszczycić się dodatkowymi walorami. Spożywanie daktyli dostarcza wyjątkowo dużo korzyści dla zdrowia, a w krajach arabskich są nazwane nawet “chlebem życia”. Jak i dlaczego warto spożywać daktyle? Tego dowiecie się z tekstu poniżej 🙂
Daktyle są owocami drzewa daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera), a samo słowo daktyle pochodzi od starogreckego słowa dáktylos – oznaczającego dosłownie „palec”. Owoce zbiera się na różnych etapach dojrzałości, jednak w Europie dostępne są głównie mocno dojrzałe owoce brązowe i słodkie. Daktylowiec rodzi owoce dopiero od 4-7 lat od posadzenia drzewa, a plony z jednego zbioru mogą wynosić aż 70-140 kg daktyli. Na świecie istnieje nawet ponad 1500 różnych odmian daktyli.
Daktyle właściwości
Daktyle mogą stanowić wartościowe urozmaicenie diety. Są szczególne polecane dla osób aktywnych fizycznie, uczniów oraz studentów, a także osób zabieganych nie mających zbyt wiele czasu na długie przygotowywanie posiłków. Ponadto w składzie znajduje się mnóstwo witamin: B1, B2, B3, B6, kwas pantotenowy, K1, cholina oraz minerałów: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk. Dokładne ilości poszczególnych witamin i minerałów są uzależnione od odmiany daktyli. Daktyle świeże, oraz w większej ilości suszone zawierają także sporą ilość błonnika, który reguluje trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Owoce te w niektórych państwach uważane są także za afrodyzjak. W 100 g świeżych daktyli jest ok. 270 kcal, a suszonych ok. 290 kcal, jest to więc stosunkowo niewielka ilość. Mogą je zatem spożywać osoby chcące zrzucić nadprogramowe kilogramy (oczywiście w rozsądnych ilościach:)). Owoce zawierają także spore ilości luteiny oraz zeaksantyny, które korzystnie działają wzrok.
Daktyle w walce z zmęczeniem i stresem
Owoce te mają sporą zawartość cukru (ok. 66g/100g), dzięki czemu dostarczają szybką dawkę energii. Glukoza jest niezbędnym paliwem do pracy naszego mózgu. Jest istotna także podczas wysiłku fizycznego. Daktyle są dobrym pomysłem na posiłek przed treningiem lub w trakcie innej aktywności np. wycieczki górskiej. Kompleks witamin z gr. B ma niebagatelny wpływ na układ nerwowy oraz funkcjonowanie mięśni. Witaminy te wpływają na poprawę pamięci, koncentracji, redukują uczucie zmęczenia. Dodatkowo wysoka dawka potasu (ok. 700mg/100g) kontroluje budowę mięśni oraz wspomaga ich regenerację po wysiłku. Kolejnym atutem jest obecność tryptofanu – aminokwasu, który przekształca się w naszym organizmie w serotoninę. Serotonina poprawia nastrój oraz wpływa na dobrą jakość snu. Badania wskazują także na silne właściwości przeciwutleniające oraz chroniące przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.
Choroby układu sercowo-naczyniowego
Ze względu na szereg składników odżywczych daktyle znacząco zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów, udarów oraz miażdżycy. Naturalne salicylany w daktylach obniżają krzepliwość krwi, a potas zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.
Zastosowanie
Daktyle można wykorzystać na wiele sposobów z swojej kuchni. Można je spożywać na surowo, świeże lub suszone. Mogą stanowić zdrową przekąskę i być spożywane samodzielnie lub w towarzystwie musli, owsianki, innych suszonych owoców. Wytwarza się z nich również syrop daktylowy, który świetnie sprawdza się jako dodatek do naleśników i wypieków. Często na półkach sklepowych można spotkać batony daktylowe lub zdrowe kremy kanapkowe z dodatkiem daktyli.
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny spożycie daktyli powinny ograniczyć osoby borykające się z cukrzycą. Uważać muszą także osoby cierpiące na migrenowy ból głowy, ze względu na zawartość tyraminy, która może je nasilać.