Czarna Malina – co to takiego? Nic innego jak cud przyrody.
Czarna malina, z łaciny Rubus occidentalis, jest stosunkowo rzadko uprawianym krzewem owocowym. Tymczasem posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. Określana jest czasem jako malina zachodnia, blisko spokrewniona z maliną właściwą (czerwoną) i jeżynami.
Jej owoce można spożywać bezpośrednio, jak i przygotowywać różne przetwory. Można z nich przygotować dżemy, soki lub używać w cukiernictwie do dekoracji deserów, tortów, ciast.
Swój czarny kolor nabiera dopiero, kiedy są one w pełni dojrzałe. Najpierw są czerwone.
Więc czym różnią się od tradycyjnych, czerwonych malin?
Nie tylko kolor ich wyróżnia, ale przede wszystkim ich właściwości. Czarne malina zawiera bardzo dużo antocyjanów, których jest 5-krotnie więcej niż w malinach czerwonych.
Antocyjany to grupa przeciwutleniaczy, usuwają z organizmu wolne rodniki. Zapobiegają w ten sposób niszczeniu błon komórkowych, spowalniają procesy starzenia i rozmaitym chorobom cywilizacyjnym. Usuwają z organizmu metale ciężkie.
Antocyjany, ale też flawonoidy obecne w tych owocach, korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych. Zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszają ich przepuszczalność, tzn. zmniejszają stan zapalny.
Wykazano również, że antocyjany zawarte w owocach czarnej maliny pomagają obniżyć poziom cholesterolu, normują ciśnienie krwi, poprawiają wzrok i pamięć, wzmacniają odporność.
Jakie jeszcze właściwości posiada czarna malina?
Czarna malina wykazuje działanie antynowotworowe. Można ją stosować w profilaktyce, jak i już toczącej się chorobie. Ogranicza rozwój nowotworów m.in. prostaty, jelita grubego, czy okrężnicy. Poleca się również w przypadku nowotworów skóry i piersi.
Owoce czarnej maliny posiadają też właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Może zahamować lub wspomóc organizm w walce np. z zapaleniem płuc, z zapaleniem górnych dróg oddechowych (przeziębienie, grypa, katar, zapalenie zatok). Warto je zażywać również w profilaktyce tych chorób, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
W tych czarnych owocach maliny stwierdzono również obecność związków o działaniu przeciwzapalnym, które działają podobnie, jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (aspiryna, ibuprofen).
Owoce czarnej maliny to też bogactwo witamin i związków mineralnych. Pomocne będą np. w anemii, ze względu na obecność w wysokim stężeniu żelaza i miedzi. Jej wartości odżywcze związane są z dużą zawartością witaminy C i E oraz minerałów: cynku, potasu, wapnia i magnezu.
Pomocne też będą w biegunkach i chorobach układu pokarmowego, np. wrzody żołądka, dzięki obecności garbników, ale też w przypadku zaparć, ze względu na zawartość błonnika.
Owoce czarnej maliny to też zdrowa skóra, włosy i paznokcie.
Dla kogo są polecane?
Owoce czarnej maliny polecane są prewencyjnie, jak i w trakcie kuracji w różnych dolegliwościach, dzieciom, młodzieży i dorosłym. Mogą je też spożywać kobiety w ciąży i seniorzy. Po owoce tej maliny mogą też sięgać osoby chore na cukrzycę, ponieważ indeks glikemiczny wynosi ok. 25, a więc niski.
Jednym z producentów owoców czarnej maliny jest Czarna Malina z Nałęczowa.
Firma ta posiada swoje własne ekologiczne plantacje tych że owoców. Popularnością cieszy się Eliksir – sok z czarnej maliny, który jest zdobywcą Złotego Medalu Natura Food 2019 w kategorii „Produkt Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego” oraz Złotego Medalu Polagra 2020. W eliksirze nie użyto żadnych „ulepszaczy”, chemicznych dodatków oraz cukru. Sok jest tłoczony bezpośrednio z owoców czarnej maliny, nie z koncentratu.
Podsumowując, warto sięgnąć i korzystać z dobrodziejstw owoców czarnej maliny – cudu przyrody.
Świeże dostępne są tylko przez kilka tygodni w roku, ale możemy korzystać z ich przetworów przez cały rok.