Koncentrat buraka liofilizowanego w proszku.

Burak to jedno z bardzo zdrowych warzyw. Najczęściej kojarzy się nam, iż wykazuje pozytywne działanie wzmacniające i poprawiające wyniki krwi, np. przy anemii. Liofilizacja natomiast jest specjalną metodą suszenia poprzez zamrażanie. Burak suszony tą metodą zachowuje wszystkie właściwości świeżego warzywa.

Burak liofilizowany, produkt suszony mrozem.

Liofilizowane warzywa zawierają 100% warzyw i żadnych dodatków. Dzięki tej metodzie suszenia warzywa, bądź owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny.

Liofilizacja, potocznie nazywana suszeniem mrozem, jest procesem suszenia przez zamrażanie, a następnie odsysanie wody. Pierwszym, a zarazem kluczowym etapem tego procesu, jest mrożenie. Wykonuje się je w temperaturze od -40 do -50 stopni Celsjusza, w specjalnych mrożących suszarkach. Liofilizacja usuwa aż do 95% wody. Dzięki temu możemy uchronić żywność przed psuciem się na długi czas. W wyniku usunięcia wody z produktu obniża się  jego ciężar. Ułatwia to proces transportu żywności.

Burak liofilizowany w proszku – właściwości i zastosowanie

Burak czerwony ma liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Znajdziemy w nim m.in:

  • foliany, które są niezbędne w diecie ciężarnych i młodych mam,
  • witaminy z grupy B pozytywnie wpływające na pracę układu nerwowego,
  • witaminy: C, A, beta karoten, kwas foliowy,
  • azotany, które przyczyniają się do poprawy ciśnienia krwi,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • potas oraz magnez, miedź, wapń,
  • betainę.

 Burak – szczególnie w swojej liofilizowanej odsłonie – zawiera silne przeciwutleniacze, które sprawiają, że komórki organizmu lepiej przyswajają tlen. Z wielu źródeł wynika też, że składniki zawarte w burakach pomagają w budowaniu lepszej odporności.

Buraki zapobiegają anemii.

Buraki są idealnym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii, wzmacniają też osoby chore na białaczkę. Ma bogactwo witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne. Bardzo szybko podnosi poziom żelaza i poprawia wyniki krwi. Obecny w buraku kwas foliowy również temu sprzyja. 

Buraki po chemio- i radioterapii

Burak ma silne właściwości neutralizujące napromieniowanie po radioterapii! Oczyszcza krew, wątrobę, przywraca parametry krwi, co sprawdza się bardzo po chemioterapii. Po różnego rodzaju operacjach warto zadbać o oczyszczenie, odkwaszenie i wzmocnienie organizmu, a do tego liofilizat z buraka okazuje się najlepszy.

Betaina z buraka

Betaina należy do aminokwasów i jej prawidłowa nazwa to trimetyloglicyna, czyli TMG. Jest produkowana w organizmie wraz z choliną, jest witaminą B4. Betaina jest bardzo ważna, jest m.in. składnikiem soku żołądkowego. Bierze udział w trawieniu i sprzyja przyswajaniu składników pokarmowych. Przyczynia się ona do obniżania poziomu homocysteiny – aminokwasu, którego zbyt duże stężenie może prowadzić do zmian miażdżycowych i problemów z układem sercowo-naczyniowym. Betaina może być zatem świetnym środkiem profilaktycznym w tego typu chorobach – wystarczy uzupełnić codzienną dietę  buraki. 

Buraki dla sportowców

Być może wiele osób zdziwi, ale popularne buraki to świetne wsparcie dla diety sportowców i kulturystów. Betaina wpływa proces metylacji homocysteiny aminokwasów ze stworzeniem metioniny. Jest to aminokwas, który odpowiada za wewnętrzną produkcję kreatyny. Kreatyna z kolei pozwala zwiększać siłę i masę mięśniową, poprawia wydajność treningową i przyśpiesza regenerację organizmu po wysiłku.

Buraki warto włączyć do diety osób, które chcą zgubić parę kilogramów. Pomaga spalać tłuszcz.

Buraki na zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu wywołuje wiele chorób i problemów zdrowotnych takich jak na przykład: bóle stawów, przewlekłe zmęczenie, podatność na zakażenia pasożytami i bakteriami, wypadanie włosów, problemy z paznokciami, bóle głowy. Pomocne będą buraki.

Inne właściwości buraka:

  • naturalny sprzymierzeniec kobiet w ciąży, którym zaleca przyjmowanie kwasu foliowego, który wspomaga prawidłowy rozwój płodu,
  • zawiera azotany (sole i estry kwasu azotowego), które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu, które reguluje ciśnienie,
  • poprawia pracę nerek, wątroby, koncentrację oraz pamięć, 
  • odkwasza organizm i spowalnia procesy starzenia,
  • łagodzi skutki nadużywania alkoholu. 

Burak liofilizowany firmy Scalar w proszku

Jest to burak ćwikłowy w postaci rozpyłowej. Koncentrat warzywny produkowany z zastosowaniem nanotechnologii i liofilizacji. Dzięki zastosowanej technologii wartości odżywcze zawarte w produkcie są wysoko przyswajalne.

Mamy tu dwa produkty: burak liofilizowany w postaci proszku bez żadnych dodatków lub ten sam produkt, ale z dodatkiem lecytyny i owocu czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka dostarcza witaminy C oraz innych pierwiastków. 

Lecytyna natomiast jest naturalnym źródłem choliny, wspiera ogólne funkcje umysłowe oraz poprawia pracę wątroby. Wraz z witaminą C wspomaga działanie i przyswajanie samego buraka.

Produkt naturalny, bez sztucznych konserwantów. Produkt polski.

Jak stosować?
  • Dorośli: 1 łyżka stołowa na szklankę letniej lub zimnej wody, soku lub jogurtu, 1 raz dziennie.
  • – Dzieci powyżej 3-go roku życia: 1/4 łyżki stołowej 1 raz dziennie na pół szklanki wody (nie gorącej) lub soku.
  • Dzieci powyżej 10-go roku życia: 1/2 łyżki stołowej 1 raz dziennie.