Cukrzyca jest jedną z tzw. chorób cywilizacyjnych, czyli stała się powszechna dopiero w XX wieku. Wynika ona z rozwoju cywilizacji, a wraz z nim drastycznej zmiany sposobu odżywiania i stylu życia. 

Zbyt duża ilość dostarczanej każdego dnia glukozy powoduje nadmierne wydzielanie insuliny przed trzustkę. Nieustanna ekspozycja komórek na ten hormon prowadzi z kolei do rozwoju insulinooporności. Oznacza to, że komórki przestają reagować na insulinę i tym samym regulować jej poziom we krwi, czego efektem jest rozwój cukrzycy typu II. Nadwyżka glukozy powoduje uszkodzenie tkanek i wystąpienie powikłań takich jak choroby układu krążenia i nerek, pogorszenie wzroku, udar czy zaburzenia neurologiczne. Leczenie cukrzycy sprowadza się zwykle do regulacji stężenia glukozy we krwi za pomocą leków doustnych lub preparatów insulinowych. Poniżej przedstawiamy naturalne sposoby obniżania poziomu cukru.

1. Aktywność fizyczna

Otyłość, a zwłaszcza nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzusznej, powoduje oporność na insulinę. Im większy wysiłek, tym większe zapotrzebowanie na węglowodany i ich zużycie. Regularne ćwiczenia fizyczne pozytywnie wpływają na przemianę glukozy w organizmie. Wystarczy 20-30 minut ćwiczeń dziennie, aby utrzymać cukier na właściwym poziomie.

2. Spokojny tryb życia

Pod wpływem stresu uwalniany jest do krwiobiegu glikogen – polisacharyd, który wywołuje podwyższenie stężenia cukru we krwi.

3. Ograniczenie spożycia węglowodanów (cukrów) prostych

Węglowodany  (cukry) proste to takie, które są łatwo przyswajalne przez organizm i powodują szybki wzrost poziomu insuliny we krwi. Należą do nich glukoza, fruktoza i sacharoza. Do niedawna istniało przekonanie, że fruktoza występując naturalnie w owocach, może być bezpiecznie stosowana przez diabetyków. Okazuje się jednak, że choć indeks glikemiczny fruktozy wynosi 20, to substancja ta zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę, pogłębiając problem insulinooporności. Ponadto wysokie spożycie fruktozy obciąża wątrobę, podwyższa poziom cholesterolu, a także zwiększa ryzyko rozwoju dny moczanowej. Z tego powodu chorzy na cukrzycę powinni unikać bogatych w cukry proste soków owocowych, zwłaszcza w postaci zagęszczonej oraz syropu glukozowo-fruktozowego, będącego powszechnie stosowanym dodatkiem do produktów spożywczych. Produktem niewskazanym dla diabetyków jest także pszenica, która gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi. Warto pamiętać, że większość składników odżywczych, w tym węglowodanów, powinna być dostarczona do godziny 13. Wówczas mamy pewność, że zgromadzony zapas zostanie wykorzystany na bieżące potrzeby energetyczne organizmu.

4. Zamienniki cukru

Przy cukrzycy istotny jest wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG <55), co oznacza konieczność rezygnacji z większości słodkich produktów. Istnieją jednak naturalne zamienniki cukru, które mogą być w powodzeniem stosowane przez diabetyków. Należą do nich:

  • stewia – to liście rośliny Stevia Rebaudiana, rosnącej dziko w rejonach Paragwaju i Brazylii; najczęściej występuje w postaci sproszkowanej; nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny; jest stosowana w medycynie indiańskiej do leczenia cukrzycy;
  • erytrytol – powstaje z glicerolu w procesie fermentacji przy udziale specjalnego gatunku drożdży; jego indeks glikemiczny jest niemal równy 0, zatem nie wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi, a także nie powoduje wydzielania insuliny; nie wywołuje podrażnienia jelit; należy do grupy polioli i nie powoduje namnażania drożdży oraz nie wywołuje próchnicy;
  • ksylitol – kolejny z grupy polioli, otrzymywany z kory brzozy; jego indeks glikemiczny wynosi 8; jest pomocny w profilaktyce próchnicy, poprawie mikroflory jelitowej oraz leczeniu kandydozy; zwiększa przyswajalność wapnia i magnezu.

5. Morwa biała

Hamuje wchłanianie węglowodanów z jelit i zwiększa ilość wydzielanej insuliny. Zapobiega poposiłkowemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Najlepsze efekty przynosi picie naparu z morwy białej z dodatkiem liścia borówki czernicy i owocni fasoli.

6. Owocnia fasoli

Inaczej zwana fasolaminą. Są to strąki fasoli zwyczajnej pozbawione nasion. Pobudzają wydzielanie insuliny, hamują rozkład węglowodanów oraz działają moczopędne. Warto łączyć ją z rutwicą lekarską.

7. Rutwica lekarska

Wspomaga wydzielanie insuliny, eliminuje poczucie łaknienia słodyczy oraz zawiera guanidyny, które ułatwiają przenikanie glukozy do komórek, dzięki czemu spada jej poziom we krwi.

8. Mniszek lekarski

Zwiększa przemianę materii i ułatwia trawienie posiłków bogatych w węglowodany. Zawiera inulinę, która obniża poziom cukru we krwi oraz stymuluję wydzielanie insuliny.

9. Kozieradka pospolita

Pobudza wydzielanie insuliny, ułatwia przenikanie cukru do komórek oraz zwiększa syntezę glikogenu w komórkach mięśniowych.

10. Cynamon cejloński

Wspomaga przenikanie glukozy do komórek i spowalnia trawienie cukrów. Spożywanie 2g cynamonu cejlońskiego dziennie pozwala zmniejszyć stężenie poziomu glukozy we krwi. W przeciwieństwie do cynamonu kasja (tańszego, powszechnie występującego w sprzedaży i produktach żywnościowych), posiada niską zawartość kumaryny (ok. 0,017 g/kg), która spożywana w nadmiernej ilości może uszkodzić wątrobę. Ważny jest zatem wybór odpowiedniego gatunku cynamonu.

Cukrzyca to nie wyrok, ale sygnał, że w organizmie źle się dzieje i należy zmienić dotychczasowy styl życia oraz złe nawyki. Wymienione wyżej sposoby zapobiegają chorobie lub hamują jej rozwój w początkowym stadium. Stanowią także doskonałe, bo naturalne, wsparcie leczenia farmakologicznego.