Pierwsza pomoc w walce ze smogiem

Wraz z nadejściem jesiennych chłodów coraz częściej słyszymy o smogu. Zanieczyszczenie powietrza w tym okresie jest wynikiem spalania różnego rodzaju substancji w celu ogrzania pomieszczeń. Problem dotyczy więc głównie większych aglomeracji miejskich ze względu na duże skupisko budynków mieszkalnych.  Jak uchronić się przed negatywnymi skutkami obecności szkodliwych pyłów w powietrzu, którym oddychamy? Czytaj dalej Pierwsza pomoc w walce ze smogiem

Nie taki cholesterol zły jak go malują

Cholesterol jest jednym z pojęć, które automatycznie wywołują złe skojarzenia i strach przed chorobami cywilizacyjnymi. Nieustannie słyszymy i czytamy o produktach podwyższających lub obniżających jego wartość. Jedząc jajka czy masło zastanawiamy się jaki będą miały wpływ na nasze zdrowie. A może lepiej zamienić masło na margarynę i to obniżającą cholesterol? Jeszcze większe zamieszanie wprowadza podział na „dobry” i „zły” cholesterol.  Czym jest cholesterol i dlaczego tak wiele poświęca się mu uwagi? Czytaj dalej Nie taki cholesterol zły jak go malują

Pasożyty – intruzy w układzie pokarmowym

Nosi je w sobie nawet 95% ludzi. Powodują migreny, bóle mięśni, osłabienie, nietolerancje pokarmowe, anemię, a także spadek masy ciała. Dolegliwości te często przypisywane są innym chorobom, stąd tak trudno o właściwą diagnozę. Lekarze bardzo rzadko decydują się na badania wykrywające ich obecność w organizmie. Żyją najczęściej w przewodzie pokarmowym, ale mogą przedostać się do innych organów jak płuca, wątroba czy mózg. O kim mowa? O towarzyszących od zawsze człowiekowi pasożytach. Czytaj dalej Pasożyty – intruzy w układzie pokarmowym

Nieszczelne jelito – prawda czy mit?

Coraz częściej przyczynę wielu chorób oraz złego samopoczucie upatruje się w zespole nieszczelnego jelita, zwanego także zespołem cieknącego jelita. Są to zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu jelita cienkiego, które prowadzą do przenikania niepożądanych substancji do krwiobiegu. Jednak pomimo wielu dyskusji, schorzenie to nie zostało dotąd uznane w świecie medycznym i nie istnieje jako odrębna jednostka chorobowa. Czytaj dalej Nieszczelne jelito – prawda czy mit?

Witamina D – zdrowie i witalność

Jesień. Słońce za oknem nadal pięknie świeci, jednak temperatura powietrza zniechęca do pełnej ekspozycji ciała na słońce. Ci, którzy latem rozsądnie korzystali z dobrodziejstw natury, mieli okazję zgromadzić spore zasoby witaminy D3. Natomiast ilu z nas zdecydowało się na dłuższe opalanie, a następnie przez kolejne dwa dni nie zażywało kąpieli? Czytaj dalej Witamina D – zdrowie i witalność

Przyswajalność żelaza a anemia

Bladość skóry, osłabienie, zaburzenia snu, wypadanie włosów czy łamliwość paznokci to tylko niektóre objawy towarzyszące anemii. Symptomy te pojawiają się gdy organizm produkuje zbyt mało hemoglobiny. To ona wypełnia czerwone krwinki, a istotną rolę odgrywa w tym procesie żelazo. Dieta Polaków jest z reguły bogata w ten pierwiastek, skąd zatem biorą się niedobory żelaza? Czytaj dalej Przyswajalność żelaza a anemia

10 sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi

Cukrzyca jest jedną z tzw. chorób cywilizacyjnych, czyli stała się powszechna dopiero w XX wieku. Wynika ona z rozwoju cywilizacji, a wraz z nim drastycznej zmiany sposobu odżywiania i stylu życia.  Czytaj dalej 10 sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi

Immunomodulacja, czyli jak skutecznie wzmocnić odporność

Gdy aura za oknem zmusza do podkręcenia kaloryfera to znak, że nieodwracalnie rozpoczął się sezon jesienno-zimowy, a wraz z nim okres wzmożonych chorób, zwłaszcza układu oddechowego. Czy jest skuteczny sposób, aby wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed infekcjami? Czytaj dalej Immunomodulacja, czyli jak skutecznie wzmocnić odporność

Miód – płynne złoto pszczele

Wartości odżywcze miodu znane są człowiekowi od tysięcy lat. Dowodem na to są malowidła skalne odkryte w Hiszpanii, przedstawiające człowieka pierwotnego podbierającego miód z gniazda dzikich pszczół. Dziś zdobycie miodu nie jest już tak niebezpieczne, jednak dla wielu problemem jest wybór odpowiedniego rodzaju miodu. Ze względu na surowiec, z którego jest pozyskiwany, wyróżnia się miody: nektarowe, spadziowe i mieszane. Czytaj dalej Miód – płynne złoto pszczele

Produkty pszczele na wagę zdrowia

Nie bez przyczyny tak wiele mówi się obecnie o potrzebie ochrony pszczół. Owady przenosząc pyłek na słupki kwiatowe zapylają rośliny, powstają owoce, z kolei w nich nasiona, umożliwiające przetrwanie gatunków.
W ciągu jednej minuty pszczoła jest w  stanie zapylić
od ośmiu do dziesięciu kwiatów. Są to zatem jedne z najpracowitszych organizmów
w przyrodzie,
które warunkują istnienie całego ekosystemu.
Co sprawia, że są one tak silnymi i wytrzymałymi organizmami?
Po odpowiedź należy udać się
do ula.  Czytaj dalej Produkty pszczele na wagę zdrowia