Na ratunek jelitom!

Powrót dzieci do szkoły to dla nas pierwszy dzwonek przypominający
o tym, że należy zadbać o zdrowe brzuszki naszych pociech, ponieważ stan układu pokarmowego, a zwłaszcza jelit, ma ogromny wpływ na ogólną odporność organizmu. Chcąc uchronić nasze dzieci przed infekcjami
w okresie jesienno-zimowym musimy już teraz uwzględnić w diecie pokarmy bogate
w łatwo przyswajalne substancje odżywcze, a także pomyśleć o naprawieniu wyrządzonych latem  “szkód” odpowiednimi suplementami.

Lato, lato, lato ech że ty!

Czytaj dalej Na ratunek jelitom!

25-lecie Zielarni Evital!

Mało kto wie, że nasza Zielarnia istnieje już od ponad 25 lat! I co ważne – kryje się za tym nie mała historia.

Z całą przyjemnością prezentujemy poniżej fragment artykułu dotyczącego histori powstania i rozwoju naszych sklepów:

To było aż 25 lat temu a minęło jak…

Wierzyć mi się nie chce że ja – kobieta zdecydowałam się otworzyć własny biznes, nie było to przecież normą od pokoleń.

Czytaj dalej 25-lecie Zielarni Evital!

Wspomóż trawienie po kolacji wigilijnej

Najlepszy sposób na problemy gastryczne to nie przejadać się. Tego jednak trudno uniknąć, gdy kusi smakołykami suto zastawiony, zgodnie z tradycją, wigilijny stół. Na szczęście istnieją pewne sposoby wspomożenia przeciążonego układu trawiennego. Czytaj dalej Wspomóż trawienie po kolacji wigilijnej

Jak jeść, żeby się nie objeść – czyli zdrowa wigilia

Polska tradycja nakazuje nam suto zastawiać wigilijny stół oraz kosztować każdego z dwunastu dań, zwykle niestety bardzo kalorycznych. Nic dziwnego, że Boże Narodzenie kojarzy nam się z wieloma rzeczami, ale z pewnością nie z dietą. Czy można zasiąść do świątecznej kolacji bez obaw o swoją figurę? Czytaj dalej Jak jeść, żeby się nie objeść – czyli zdrowa wigilia

Zdrowe zapasy na święta

Lubimy święta, prawda? Niestety jest to okres, w którym zwykliśmy nadmiernie się objadać. Problemem jest nie tylko ilość spożywanego jedzenia, ale również jego kaloryczność. A przecież pragniemy zdrowo się odżywiać. Co możemy zrobić, by świąteczne potrawy nie szkodziły naszemu zdrowiu i nie zagrażały szczupłej sylwetce? Czytaj dalej Zdrowe zapasy na święta

Czy warto jeść suszone owoce?

Wielu z nas suszone owoce kojarzą się zapewne ze świętami, kiedy używamy ich do wypieków oraz kompotów. Dobrze jednak włączyć je do menu również w dni powszechnie. Oto 5 powodów, dla których warto jeść suszone owoce. Czytaj dalej Czy warto jeść suszone owoce?

Lecznicze właściwości gęsiego smalcu

„Na świętego Marcina dobra gęsina” – zwykli mawiać nasi pradziadowie. W staropolskiej kuchni ten gatunek drobiu stanowił jedno z głównych dań, często serwowanych podczas uroczystych obiadów. Dziś ich mięso straciło na popularności. A szkoda, ponieważ jest smaczne i chude. Warto też zwrócić uwagę na gęsi smalec, czyli tłuszcz wytopiony z mięsa. Jest on bowiem zdrowszy od olei roślinnych, takich jak: nierafinowany słonecznikowy, kokosowy czy rzepakowy. Czytaj dalej Lecznicze właściwości gęsiego smalcu

Co jeść na śniadanie, aby dodać sobie energii?

Śniadanie to najważniejszy posiłek. Powinno być tak skomponowane, by dostarczać nawet do 30% dziennej porcji kalorii, co zapewni nam odpowiednią dawkę energii koniecznej do pracy. Istotnym jest to, by zawierało wszystkie niezbędne substancje odżywcze – węglowodany, białka, tłuszcze – w odpowiedniej proporcji. Czytaj dalej Co jeść na śniadanie, aby dodać sobie energii?

Zdrowe oleje i płynące z nich korzyści

Oleje roślinne ceniono już w starożytności. Nie tylko urozmaicają smak potraw, ale są również istną skarbnicą składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu ludzkiego, a nawet wspomagają leczenie niektórych chorób. Ze względu na swe właściwości, oleje roślinne znajdują też zastosowanie w kosmetyce. Czytaj dalej Zdrowe oleje i płynące z nich korzyści