Ekologiczne orzechy laskowe to bardzo pożywny owoc leszczyny. Są podstawowym składnikiem mieszanki studenckiej. Zmielone grubo lub na mąkę wchodzą w skład ciast, past i innych deserów. Doskonale smakują jako dodatek do pieczenia chleba lub do porannej owsianki.
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Dostarczają zwłaszcza sporo witaminy E, zwanej witaminą młodości. Są więc znakomitym antyoksydantem, który chroni przed uszkodzeniami komórek wywołanym przez wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi zmian nowotworowych czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto orzechy te są bogate w witaminy z grupy B, które wzmacniają nerwy, potas, obniżający ciśnienie krwi, oraz wapń i fosfor, które odpowiadają za mocne kości i zęby.
Orzechy laskowe to doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą poziom "dobrego" HDL, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Ponadto jako źródło błonnika doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn i spowalniają wchłanianie glukozy do krwi. Są też skarbnicą potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
Orzechy laskowe są bogate również w argininę - aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie. Posiada on właściwości rozluźniające mięśnie gładkie, dzięki czemu zwiększa światło naczyń krwionośnych.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 2785 kJ / 674 kcal
Tłuszcz - 62 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,5 g
Węglowodany - 11 g
w tym cukry - 4,6 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
Składniki:
orzechy laskowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
100 g