Ekologiczny amarantus ekspandowany (popping)jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin uprawianych na świecie. Bogaty w białko, żelazo i kwasy tłuszczowe stanowi świetny dodatek do musli, kotletów warzywnych i strączkowych, a także jako posypka do deserów i sałatek. Amarantus ekspandowany jest gotowym produktem do bezpośredniego spożycia.
Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Ziarna są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona amarantusa są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zatem zmniejszają ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Amarantus to także źródło łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek. Z powodzeniem mogą spożywać go osoby z miażdżycą, cukrzycą czy hiperlipidemią.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1879 kJ / 445 kcal
Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 76 g, w tym cukry - 0 g
Białko - 17 g
Sól - 0 g
Składniki:
amarantus ekspandowany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
150 g