Olej arganowy spożywczy - 500ml - Maroko

Olej Arganowy Spożywczy - 500ml - Maroko Produkt

MAROKO PRODUKT Sp. z o.o.
Ostatnie sztuki w magazynie
160,44 zł

(160,45 zł szt.)

Brutto

Olej arganowy spożywczy jest doskonałym dodatkiem do potraw serwowanych na zimno. Ma delikatny orzechowy smak i jest bogaty w wielonienasycone kwas tłuszczowe. Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.

Opis

Olej arganowy spożywczy jest doskonałym dodatkiem do potraw serwowanych na zimno. Ma delikatny orzechowy smak i jest bogaty w wielonienasycone kwas tłuszczowe. Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.

Olej arganowy powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Powstaje w kilku etapach: po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.

Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego stosowany jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i około 35% kwasu linolowego, czyli witaminy F, która działa przeciwzapalnie, immunostymulująco, obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi oraz zapobiega miażdżycy i zawałom. W składzie występuje również wysoki poziom steroli roślinnych, które działają regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi.

Właściwości prozdrowotne spożywczego oleju arganowego:

- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,

- zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałom,

- poprawia krążenie,

- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem,

- działa przeciwzapalnie,

- podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco,

- chroni tkankę łączną,

- pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania,

- łagodzi bóle stawów,

- jest silnym antyoksydantem,

- dostarcza komórkom składników odżywczych,

- ogranicza ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, choroby nowotworowe.

Olej arganowy spożywa się wyłącznie na zimno. Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi jest doskonałym dodatkiem do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.  Smakuje także wyśmienicie z pieczywem, jest idealny do tworzenia past tj hummus czy pasta śniadaniowa z sera koziego, orzechów i szałwii. Może być dodany do dziczyzny.

 

Sposób użycia:

Profilaktycznie stosować trzy razy dziennie po 1 łyżeczce.

 

Składniki:

100% naturalny czysty olej arganowy

 

Informacje dodatkowe:

Produkt przechowywać w miejscu suchym, chłodnym i niedostępnym dla dzieci, z dala od źródeł światła. Temperatura maksymalna po otwarciu ok. 18 stopni.

Olej arganowy może ulec zmętnieniu gdy znajduję się w temperaturze poniżej 16 stopni. Zmętnienie to jest odwracalne i nie wpływa negatywnie na produkt.

Olej arganowy spożywczy nie nadaje się do zabiegów kosmetycznych.

 

Przeciwwskazania:

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

 

Opakowanie:

500 ml

 

 

Szczegóły produktu

Forma produktu
Płyn / krople
Bez pszenicy (w składzie)
Tak
Bez cukru (w składzie)
Tak
Żyw001242
Nowy

Komentarze (0)

No reviews
Produkt dodany do listy życzeń