Olej arganowy spożywczy jest doskonałym dodatkiem do potraw serwowanych na zimno. Ma delikatny orzechowy smak i jest bogaty w wielonienasycone kwas tłuszczowe. Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.
Olej arganowy powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Powstaje w kilku etapach: po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego stosowany jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i około 35% kwasu linolowego, czyli witaminy F, która działa przeciwzapalnie, immunostymulująco, obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi oraz zapobiega miażdżycy i zawałom. W składzie występuje również wysoki poziom steroli roślinnych, które działają regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi.
Właściwości prozdrowotne spożywczego oleju arganowego:
- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałom,
- poprawia krążenie,
- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem,
- działa przeciwzapalnie,
- podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco,
- chroni tkankę łączną,
- pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania,
- łagodzi bóle stawów,
- jest silnym antyoksydantem,
- dostarcza komórkom składników odżywczych,
- ogranicza ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, choroby nowotworowe.
Olej arganowy spożywa się wyłącznie na zimno. Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi jest doskonałym dodatkiem do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Smakuje także wyśmienicie z pieczywem, jest idealny do tworzenia past tj hummus czy pasta śniadaniowa z sera koziego, orzechów i szałwii. Może być dodany do dziczyzny.
Sposób użycia:
Profilaktycznie stosować trzy razy dziennie po 1 łyżeczce.
Składniki:
100% naturalny czysty olej arganowy
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym, chłodnym i niedostępnym dla dzieci, z dala od źródeł światła. Temperatura maksymalna po otwarciu ok. 18 stopni.
Olej arganowy może ulec zmętnieniu gdy znajduję się w temperaturze poniżej 16 stopni. Zmętnienie to jest odwracalne i nie wpływa negatywnie na produkt.
Olej arganowy spożywczy nie nadaje się do zabiegów kosmetycznych.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
500 ml