Tasznik to roślina kwitnąca między marcem a wrześniem. Powszechnie jest uważana za chwast, który bardzo ciężko wytępić. Osiąga do 50 centymetrów wysokości, ma białe, drobne kwiatki.
Jest źródłem wielu dobroczynnych związków chociażby:
- amin biogennych ( miedzy innymi histaminy, choliny, acetylocholiny)
- minerałów ( np. potasu) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania komórek naszego organizmu
- flawonoidów – naturalnych związków o charakterze antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki, uszkadzające materiał genetyczny naszych komórek,
- aminokwasy o właściwościach budulcowych
- garbników o działaniu ściągającym i przeciwzapalnych
- witaminy C niezbędnej do prawidłowych przemian tkanki łącznej – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia sprężystość i elastyczność skóry.
Surowiec ten wykazuje działanie wzmacniające, oczyszczające, moczopędne i przede wszystkim – przeciwkrwotoczne. Od lat używany jest w przypadku nadmiernych skłonności do krwawień, obfitych miesiączkach czy krwotokach z układu pokarmowego.
Ponadto tasznik wykazuje działanie lecznicze stosowany zewnętrznie – poleca się go przy chorobach skóry, jej krwawieniach, przy egzemach.
Stosowanie:
Napar: 3 – 20 g na dobę 2-4 razy dziennie.